Cofra Veilighiedshandschoen

Wat zijn aandachtspunten bij het aanschaffen van werkhandschoenen?

Er zijn genoeg aandachtpunten bij het kopen van de juiste werkhandschoenen. Je kunt niet ‘zomaar’ een handschoen aantrekken. Per branche en vanuit Europese wet- en regelgeving zijn er verschillende eisen gesteld aan werkhandschoenen. Dat is gedaan op basis van de ernst van het gevaar waartegen handschoenen moeten beschermen. Er zijn drie categorieën: werkhandschoenen voor minimale risico’s, voor middelzware risico’s en voor onomkeerbare of dodelijke risico’s.

Er is daardoor een waslijst aan typen werkhandschoenen beschikbaar. Allemaal voor andere toepassingen en omgevingen en met verschillende normeringen. Maar hoe kies je de goede?

Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor handschoenen die voldoen aan de norm EN420:2003. Dan weet je dat het met de basisvereisten goed zit; markering, maatvoering, ergonomie, samenstelling en gebruikersinformatie. Vervolgens kijk je naar de risico’s waartegen de handschoenen moeten beschermen.

  • 1: Minimaal risico

  • 2: Middelzwaar risico

  • 3: Zware risico’s

Kenismaken Sander Rosalie

Kennismaken

Persoonlijke bescherming Werklaars

1: Minimaal risico

Als gebruiker van deze eenvoudige handschoenen moet je zelf inschatten hoeveel bescherming ze bieden bij jouw werkzaamheden. De fabrikant of importeur mag zelf een CE verklaring opstellen waarmee ze aangeven dat de handschoenen aan de Europese richtlijn voldoen.

2. Middelzware risico’s

Deze handschoenen moeten een certificering hebben van een erkende keuringsorganisatie in de EU. De handschoenen hebben een complexer ontwerp en beschermen bijvoorbeeld tegen snij,- perforatie,- of schuurgevaar.

3: Zware risico’s

Naast een certificering van een erkende keuringsorganisatie in de EU, moet de kwaliteit van deze handschoenen gewaarborgd zijn. Ze moeten beschermen tegen bijvoorbeeld chemicaliën, elektriciteit of extreme hitte. Het letsel dat je bij blootstelling op kunt lopen is in de meeste gevallen onomkeerbaar.

Verschillende normeringen

Afhankelijk van het type beroep en de branche, zijn er verschillende Europese normen voor handschoenen. Hieronder een greep uit de verschillende typen:

  • EN 420: algemene vereisten
  • EN 374: handschoenen die beschermen tegen chemicaliën en micro-organismen
  • EN 388: handschoenen die beschermen tegen mechanische risico’s
  • EN 407: handschoenen die beschermen tegen thermische gevaren (hitte)
  • EN 421 : handschoenen die beschermen tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting
  • EN 511: thermo-handschoenen (ook wel diepvrieshandschoenen)

Er zijn handschoenen voor nagenoeg elk risico en elke werksituatie. Daarnaast is het ook mogelijk om werkhandschoenen te combineren. Bijvoorbeeld katoen met daar overheen dunne nitril handschoenen (levensmiddelenindustrie). We begrijpen het als je hier niet zelf een studie van wilt maken. We helpen je graag!

Ontdek ook onze andere blogs en kennisartikelen voor meer inspiratie en informatie.

KENNIS EN BLOGS.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector en ontdek alles wat je moet weten over bedrijfskleding, persoonlijke bescherming en promotie artikelen.

Zorgeloos Aangekleed
Profimex Bedrijfskleding

Rijssen | Assen

Ga naar de bovenkant